Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Halálának 91. évfordulóján emléktáblát avattak Józsefvárosban a róla elnevezett utcában Stróbl Alajosnak, a századforduló magyar szobrászat kiemelkedő egyéniségének. A 22. szám alatti ház falán található, a művész fiatalkori portréját ábrázoló fekete márványlapot az alkotó leszármazottai, valamint Sántha Péterné alpolgármester leplezték le december 12-én.

Stróbl Alajost kétségkívül szerette az Isten: kimagasló tehetség és egy termékeny élet mellett kiterjed, népes családdal is megajándékozta, akik máig lelkiismeretesen ápolják emlékét és hagyatékát. Budapesten élő öt unokája pedig – Krisztina, Veronika, Zsófia, Alajos és Mátyás – e célból hozta létre tizenhat esztendeje a Stróbl Alajos Emlékhely Alapítványt, amely kiadványok megjelentetésével, előadásokkal igyekszik tenni azért, hogy minél szélesebb körben váljék ismertté nagyapjuk munkássága.

Ezen alapítvány kereste fel Józsefváros önkormányzatát azzal a kezdeményezéssel, hogy a Százados negyedben 1930 óta a szobrász nevét viselő utcában ezentúl egy emléktábla is őrizze a magyar szobrászat egyik legnagyobb alakjának emlékét. A kezdeményezés támogatásra talált, így december 12-től az arra járók az utcanévtábla alatt immár egy fekete márványlapot is megcsodálhatnak, amelynek átadásakor a takaróleplet rögzítő hat nemzetiszínű szalagot a művész öt unokája mellett Sántha Péterné alpolgármester oldozta el.

Sántha Péterné elmondta: szerencsés az a család, amelynek tagjai ápolják hagyományaikat, őrzik, ismerik és generációkra továbbörökítik felmenőik történeteit. A Stróbl család ilyen szerencsés család – tette hozzá, és megköszönte az emléktábla állítását, amellyel Józsefváros is gazdagabbá vált.

Ifjabb Stróbl Alajos elmondta, nagyapja nemcsak számos alkotásával kötődik e városrészhez – hiszen többek között az ő műve Arany János múzeumkerti, Trefort Ágoston Trefort-kerti és Semmelweis Ignác a Rókus Kórház előtti szobra, valamint a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben található számos síremléken kívül ő alkotta a Kossuth mauzóleum-két szobrát is – de ő mentette át Józsefváros lebontásra ítélt első kálváriaépületét 1894-ben az Epreskertbe, ahol az ma is áll.

 

Forrás: jozsefvaros.hu

Ossza meg az információt:

Még több hír a Belvárosból

A Turay Ida Színház és Józsefváros önkormányzatának jó együttműködése eredményeként a Színház lehetőséget nyújt minden 75 év feletti józsefvárosi lakosnak, hogy 2018-ban ingyen látogathassa az előadásokat. Az ehhez szükséges kártyát előzetes regisztráció után a színház pénztárában vehetik át.
Január 16-án immár 25. alkalommal rendezték meg a Városligeti Műjégpályán a Terézvárosi Jelmezes Jégkarnevált.
Eszközberuházások várhatók a rendelőkben és a Szent Kozma Központban
Fűtött sátor és meleg tea a Dankó utcában
Fennállásának 125. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepélyes emlékműsort a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján január 11-én.
Különleges kiállítás nyílt január 12-én a Józsefvárosi Galériában, ahol Kálmán László ötvösművész alkotásai tekinthetők meg február hatodikáig.

Budapesti állások

Kertész
( / Állás)

Kertész
2018.01.19

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres
( / Állás)

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres
2018.01.09

Pénzügyi-számviteli munkatársat keres
( / Állás)

noimage
2018.01.08

Segítsünk egymáson
( / Állás)

noimage
2017.12.27

Árufeltöltőt és eladót keresünk
( / Állás)

Árufeltöltőt és eladót keresünk
2017.12.12

Árufeltöltőt keresünk
( / Állás)

Árufeltöltőt keresünk
2017.12.05

Megváltozott munkaképességű takarító kollégát keresünk
( / Állás)

Megváltozott munkaképességű takarító kollégát keresünk
2017.11.27

segédmunkás
( / Állás)

segédmunkás
2017.11.23

Művezető mélyépítési osztályra
( / Állás)

Művezető mélyépítési osztályra
2017.11.23

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3

Ingyenes apróhirdetések

Kertész
( / Állás)

Kertész

Laminált padló , Padlószőnyeg lerakás
(Otthon, háztartás / Lakáskiegészítők)

Laminált padló , Padlószőnyeg lerakás

Iroda helyiség kiadó
(Ingatlan / Albérlet)

noimage

Aszfaltozás útépítés
(Otthon, háztartás / Építőanyag)

noimage

Aszfaltozás útépítés
(Otthon, háztartás / Építőanyag)

noimage

Könyvajánló

 • Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot! >>>
 • Matematika felvételire

  Matematika felvételire

  Ezt a könyvet felvételire készülő 8.–os tanulóknak írtam. Átveszi az egész elméletet nyolcadik osztály végéig és sok megoldott feladatot és példát bemutatat. >>>
 • Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Ez a könyvem főleg 10., 11. és 12. osztályos középiskolásoknak szól, de más is használhatja aki komolyan érdeklődik a matematika iránt és szeretne nehezebb feladatokat megoldani matematikából. >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó