Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Kovács László kezdeményezése alapján Terézváros önkormányzata emléktáblát avatott Hegedűs Sándor politikus, újságíró, akadémikus tiszteletére a Hunyadi tér 12. számú ház falán.

 

Akik ez idáig a Hunyadi tér 12. számú ház előtt jártak-keltek, bizonyára nem tudták, hogy ebben a terézvárosi házban élt és munkálkodott Hegedüs Sándor kereskedelmi miniszter, újságíró, parlamenti képviselő, akadémikus, református egyházkerületi főgondnok, akit Mikszáth – sokoldalúsága okán – a százkezű politikusnak nevezett. Mostantól tábla hívja majd fel a figyelmet a történelmi elődre.

2011-ben Kovács László Orsó utcai lakóházuk pincéjében több ládányi Hegedüs-kéziratra, dokumentumra, levélre és fotóra bukkant, amelyek egy része a politikus Hunyadi téri lakásához köthetően keletkezett. Az Orsó utcai pincében nemrégiben megtalált ládák mára közkinccsé váltak, Hegedüs Sándor alakja ismét bekerült a nemzeti emlékezetbe. Életéről, munkásságáról (Katona Tamás és Szász Zoltán szerkesztésében) tudományos igényű tanulmánykötetet jelent meg, hagyatékát jelenleg az Országgyűlés Múzeuma őrzi, biztosítva a tudományos kutatás lehetőségét.

Kovács László kezdeményezése alapján Terézváros önkormányzata egy emléktábla kihelyezése mellett döntött, hiszen politikusként, újságíróként, akadémikusként Hegedüs Sándor a VI. kerületi Hunyadi tér egyik polgári lakásában töltötte közéleti pályafutásának évtizedeit.

A november 21-ei avató ünnepségen Simonffy Márta, Terézváros alpolgármestere egyebek mellett arra emlékeztetett: „Az utókor tiszte, hogy megbecsülje az ismert és neves elődöket, de tiszte az is, hogy felhozza a fényre azokat az arcokat, azokat a kiváló életutakat, amelyeket a feledés homálya borít. Ilyen újrafelfedezés számunkra Hegedüs Sándor, a néhai újságíró, politikus, akadémikus, református egyházkerületi főgondnok alakja is. Ahogy a róla írott kiváló tanulmánykötet fogalmaz, Hegedüs ahhoz a „kőszívű ember unokáinak” nemzedékéhez tartozott, akik 1840 és 1850 között születtek, és a kiegyezéstől a századfordulóig alkottak máig maradandót.”

Mint megtudtuk, Hegedűs szorgalmát és aktivitását bizonyítja az általa megírt 5000 vezércikk, pénzügyi szakemberként számos közgazdasági mű, miniszterként csaknem 200 új postahivatal, az Erzsébet-híd előkészítése, a Margit-híd összekötése a szigettel, 1000 kilométernyi új vasút, törvények, javaslatok, honi és európai kiállítások és konferenciák, aktív hitéleti tevékenység, jószolgálat és adakozás. Kevesen tudják, hogy kezdeményezője volt a kolozsvári Mátyás-szobor felállításának is. Saját jövedelme felhasználásával Terézvárosban, a Hunyadi téren építtetett palotát, ahol ma az emléktábla jelzi mindezt. Ez az eklektikus lakóház szolgált a tágabb Hegedüs-család lakóhelyéül.

Az avatóünnepségen beszédet mondott még dr. Huszár Pál, a Magyar Református Egyház Zsinatának világi elnöke, aki Hegedűs egyházkerületi tevékenységét méltatta, valamint dr. Szász Zoltán történész, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ideig méltatlanul kevés szó esett a „százkezű politikus” érdemeiről, ám mára ez megváltozott.

 

Forrás: terezvaros.hu

Ossza meg az információt:

Még több hír a Belvárosból

Fűtött sátor és meleg tea a Dankó utcában
Fennállásának 125. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepélyes emlékműsort a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján január 11-én.
Különleges kiállítás nyílt január 12-én a Józsefvárosi Galériában, ahol Kálmán László ötvösművész alkotásai tekinthetők meg február hatodikáig.
Bányai Máriát kilencvenedik születésnapja alkalmából Bundula Csaba alpolgármester köszöntötte.
Négy új Audi A3-as autót kapott a terézvárosi rendőrkapitányság tavaly év végén.
Tekintsen meg egy rövid videóösszefoglalót Európa Belvárosa Program 2. üteméről!

Budapesti állások

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres
( / Állás)

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres
2018.01.09

Pénzügyi-számviteli munkatársat keres
( / Állás)

noimage
2018.01.08

Segítsünk egymáson
( / Állás)

noimage
2017.12.27

Árufeltöltőt és eladót keresünk
( / Állás)

Árufeltöltőt és eladót keresünk
2017.12.12

Árufeltöltőt keresünk
( / Állás)

Árufeltöltőt keresünk
2017.12.05

Megváltozott munkaképességű takarító kollégát keresünk
( / Állás)

Megváltozott munkaképességű takarító kollégát keresünk
2017.11.27

segédmunkás
( / Állás)

segédmunkás
2017.11.23

Művezető mélyépítési osztályra
( / Állás)

Művezető mélyépítési osztályra
2017.11.23

Termelésszervező
( / Állás)

Termelésszervező
2017.11.23

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3

Ingyenes apróhirdetések

Iroda helyiség kiadó
(Ingatlan / Albérlet)

noimage

Aszfaltozás útépítés
(Otthon, háztartás / Építőanyag)

noimage

Aszfaltozás útépítés
(Otthon, háztartás / Építőanyag)

noimage

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres
( / Állás)

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres

Pénzügyi-számviteli munkatársat keres
( / Állás)

noimage

Könyvajánló

 • Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot! >>>
 • Matematika felvételire

  Matematika felvételire

  Ezt a könyvet felvételire készülő 8.–os tanulóknak írtam. Átveszi az egész elméletet nyolcadik osztály végéig és sok megoldott feladatot és példát bemutatat. >>>
 • Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Ez a könyvem főleg 10., 11. és 12. osztályos középiskolásoknak szól, de más is használhatja aki komolyan érdeklődik a matematika iránt és szeretne nehezebb feladatokat megoldani matematikából. >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó