Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

A borról, szőlőről, gasztronómiáról és kultúráról szólt az idei Kelenvölgyi Ezerjó Fesztivál a közösségi ház kertjében október 7-én. A rendezvényen Kelenvölgy 120 éves évfordulóját is ünnepelték, ez alkalomból a kerület fásítási programjához kapcsolódó faültetési volt az Alabástrom utcában.

Kelenvölgy idén ünnepli 120-ik születésnapját, amiről az idei Kelenvölgyi Ezerjó Fesztiválon is megemlékeztek. A rendezvény most is a szőlőről, a borról, a főzésről és a felhőtlen kikapcsolódásról szólt. A kultúra, zene, tánc és gasztronómia ünnepén a gyerekeket játék, népi játszóház, kézműves foglalkozás várta, a felnőttek főzőversenyen, bor- és kirakodóvásáron vehettek részt, de volt íjászbemutató és táncház is.

- A helyi közösségi élet rendkívül pezsgő, Kelenvölgy falusias jellegének köszönhetően az itt lakók jól ismerik egymást – hangoztatta Csernus László, önkormányzati képviselő.

A rendezvényre Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is ellátogatott. - Dél-Budán a mikroközösségek mellett nagyobb közösségek is vannak, így a szomszédos Budafok és Kelenvölgy között is kitűnő és baráti a kapcsolat – hangsúlyozta.

Kelenvölgy első, 1897-ben épült lakóépületének emlékét is felelevenítették, az egykori Scharfeneck 1903 októberében kapta a mai Kelenvölgy elnevezést. (A török kiűzése után a Savolyai Jenő birtokába került kelenvölgyi terület egykor még a budai szőlővidékhez tartozott, az 1880-as években pusztító filoxéravésznek azonban örökre megváltoztatta a hely képét. A területet telkekre parcellázták, 1897-ben pedig felépült az első ház. Innen kezdődik Kelenvölgy története.) A XI. kerület a főváros 1873-ban történt egyesítése során az I. kerület része lett, majd 1930-ban az új fővárosi törvény Dél-Budát leválasztotta XI. kerület néven. Mai formáját Kelenvölgy 1950. január 1-jén nyerte el az addig önálló község, Albertfalva hozzácsatolásával. - A környék szőlővidéki jellegét ma is őrzi - emlékeztetett Szabolcs Attila, országgyűlési képviselő.

A fesztivál leginkább várt eseménye a Boros étkek főzőversenye volt, aminek legfőbb szabálya, hogy rotyoghat bármilyen finomság a bográcsban, de bort mindig kell tartalmaznia. A verseny győztesei ajándékcsomagot kaptak. A fesztivál hírét lovas huszárok vitték körbe az utcákon, akiket a gyerekek lovashintón követtek.

A Kelenvölgyi Ezerjó Fesztivál idején Csernus László, Szabolcs Attila és Németh Zsolt a kerületi fásítási program részeként három fát ültettek el az Alabástrom utcában.

 

Forrás: ujbuda.hu

 

Ossza meg az információt:

Még több hír Budáról

Menczer Erzsébet, az Óbudai Civis Klub Egyesület elnöke gyújtotta meg a gyertyát Advent második vasárnapján. Az Esernyősben mézeskalácsból készültek el a Fő tér jellegzetes épületei.
A Családok Átmeneti Otthonában élő nehéz sorsú gyerekeknek gyűjtöttek tartós élelmiszert az Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat tagjai a Fő téri jégpályánál.
A Budavári Önkormányzat a 80 év feletti kerületi lakosokat 8000 forint értékű Erzsébet-utalvánnyal ajándékozza meg az ünnepek előtt. Varga Antal alpolgármester és dr. Jeney Jánosné önkormányzati képviselő személyesen vitték el a három Idősek Klubjába az ajándékokat. Aki pedig a postai kézbesítést választotta a napokban megkapja az utalványokat.
Munkavégzés közben rádőlt egy 70 tonnás daru a villamosmegállóra a főváros II. kerületében az Árpád fejedelem útja és Vidra utca kereszteződése közelében egy építési területen. A balesetben senki nem sérült meg - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedd este a rendőrség honlapján.
Több mint kétmillió forint gyűlt össze a Családszervezetek második jótékonysági adventi vásárán december 3-án a budapesti Millenáris parkban.
Befejeződött annak a Budavári Madonna-szobornak a restaurálása, amelyet vélhetőleg a 15. század elején készített egy eddig ismeretlen mester.

Álláshirdetések - Budapest és környéke

 • Alap
 • Cím szerint
 • Dátum szerint
 • Véletlenszerűen
>>> MÉG TÖBB BETÖLTÉSE (SHIFT+kattintás: összes betöltése) Összes betöltése

Könyvajánló

 • Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot! >>>
 • Matematika felvételire

  Matematika felvételire

  Ezt a könyvet felvételire készülő 8.–os tanulóknak írtam. Átveszi az egész elméletet nyolcadik osztály végéig és sok megoldott feladatot és példát bemutatat. >>>
 • Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Ez a könyvem főleg 10., 11. és 12. osztályos középiskolásoknak szól, de más is használhatja aki komolyan érdeklődik a matematika iránt és szeretne nehezebb feladatokat megoldani matematikából. >>>
 • Analízis érthetően

  Analízis érthetően

  A könyv az egyváltozós matematikai analízist mutatja be érthetően. >>>
 • Matek Mentor

  Matek Mentor

  Jobb matekos lesz a gyereke : Könyvek tabletra, számítógépre és okostelefonra. >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó