Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

malária szinte a fél világon jelen van, a betegség 91 országban szedi áldozatait. A WHO adatai alapján 212 millió megbetegedés, és 400 ezer feletti haláleset fordul elő évente a Földön. Ha egzotikus utat tervez a következő időszakban, mindenképp tájékozódjon, ebben aktualizált térképek és szakképzett orvosok lehetnek segítségére! Visszatérő láz esetén mindig gondoljunk arra az utazást követően, hogy esetleg fertőződtünk, az időben elkezdett, megfelelő kezeléssel elkerülhetjük a betegség komoly következményeit – hívja fel a figyelmet Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosa.

A II. világháború előtt Magyarországon is történt maláriás megbetegedés helyi szúnyogok csípését követően, de azóta csak behurcolt esetek fordultak elő. A betegség a világ 91 országában van jelen, évente közel 125 millió turista utazik maláriás területekre, és ebből sajnos 10 ezren érkeznek haza betegen. A WHO adatai alapján 212 millió megbetegedés, és 400 ezer feletti haláleset fordul elő évente a világon.

„A kórokozó bizonyos szúnyogok csípésekor kerül a szervezetbe, mert a fertőzött állat nyálában megtalálható a parazita. A májban és a vörösvértestekben időzhet az így bejutott élőlény! A tünetek a megtámadt vörösvértestek szétesése és a termelt méreganyagok miatt alakul ki. Több típusa létezik, ezek súlyosságukat, tüneteket tekintve különböznek egymástól.  A legveszélyesebb a plasmodium falciparum által okozott kórkép, a legelterjedtebb a plasmodium vivax. Általában jellemző a visszatérő láz, influenzaszerű tünetek, lépmegnagyobbodás, sötét vizelet., Ezek akár egy hét , de egy év múlva is okozhatnak tüneteket, de 80%-ban a fertőzést követő három hónapon belül jelentkeznek” – mondja Dr. Béres Zsuzsanna.

Megelőzhető a betegség

A doktornő hangsúlyozza, hogy a malária szúnyog általában napnyugta és napfelkelte között támad, tehát délben a tengerparton nem valószínű, hogy áldozataivá válunk. 2000 m feletti magasságban sem adottak a feltételek a szaporodásához, illetve városokban sem jellemző a jelenléte.

„A betegség megelőzhető, amennyiben szakember tanácsait követjük. Malárias területeken javasolt a megfelelő hatóanyag tartalmú repellenes szer alkalmazása a szabad bőrfelületeken. Ez 30% feletti: picaridin, vagy dietil-toulamid, vagy IR3535 tartalmat jelent, míg itthon elég a 10% is. Magas kockázatú területeken fontos még a malária ellenes tabletta szedése is!” - teszi hozzá a Budai Oltóközpont oltóorvosa.
 

Visszatérő láz esetén mindig gondoljunk arra az utazást követően, hogy esetleg fertőződtünk. Az időben elkezdett, megfelelő kezeléssel elkerülhetjük a betegség komoly következményeit. Kisgyermek, terhes nők esetében érdemes mérlegelni, elhalasztani az utazást, hiszen ők kiemelt kockázatnak vannak kitéve.

Csökkent a magas rizikójú területek mennyisége

A szub-Szaharai régióban óriási népegészségügyi problémát jelent a malária jelenléte, elsősorban az öt év alatti gyermekek és terhes nők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, közel 400 ezren halnak meg évente. A WHO átgondolt programokkal próbálja megoldani a problémát. „Ázsiában (Bali, Tokió, Hongkong, Bangkok) jelentősen csökkent a magas kockázatú területek előfordulása az elmúlt években, Dél-Amerika (Rio de Janeiro, Buenos Aires, Montevideo) Afrika (Kairo, Fokváros, Casablanca) esetében kisebb a változás. A tájékozódásban aktualizált térképek lehetnek segítségünkre, érdemes a legfrissebb verziót figyelembe venni. India, Kambodzsa esetében az elmúlt esztendőkben jelentős változások történtek, látványosan csökkent a magas rizikójú területek mennyisége, így szükségtelenné vált a tablettás megelőzés egyre több helyen” – mondja a szakember.

A fertőzött területen élők egyfajta védettséget élveznek ötéves kor felett a betegséggel szemben, melynek oka a folyamatos expozició. Ez azonban elvész, ha valaki maláriamentes területen tartózkodik.  „Afrikában gyakori betegség a sarlósejtes vérszegénység, ez egyfajta alaki rendellenessége a vörösvértesteknek. Érdekesség, hogy a betegségért felelős gén, egyfajta védettséget jelent a kórokozóval szemben, mert az érintett vörösvértestekben alacsony az ATP-áz enzim aktivitása, így kevés a rendelkezésre álló energia a parazita szaporodásához. Európában a közelmúltban csak tizenkét jelentett eset fordult elő, ebből öt esetben Görögország, három esetben pedig Észak-Ciprus volt az érintett ország.  Ezeket helyi fertőzött szúnyog okozta.”

2010-2015 között a betegség előfordulása globálisan 21%-kal csökkent a WHO adatai szerint, a halálozás az öt év alattiak körében 39%-al esett. 2030-ra előírt stratégiai cél, hogy a betegség előfordulása és a halálesetek száma a maihoz képest 90%-kal csökkenjen. „Ne féljen, ne kockáztasson, tájékozódjon!” - javasolja az oltóorvos.

 

Forrás: Budai Oltóközpont, purecom
Fotók: Pinterest

Ossza meg az információt:

A Budapest rovat további hírei

Két kerületi helyszínen szervez véradást a Magyar Vöröskereszt november 21-én.
A haspuffadás, a hasi görcsök és a fájdalmak esetében sokszor nem szervi, hanem organikus okok állnak a háttérben, de bármi is okozza a visszatérő kellemetlen érzést, minden esetben ajánlott gasztroenterológushoz fordulni. A szakembernek kiemelten fontos ismerni a beteg pontos kórelőzményét, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezhesse, és ne történjenek túlzó, a betegségtudatot mélyítő vizsgálatok – hívja fel a figyelmet Dr. Szőnyi Mihály, a Budai Magánorvosi Centrum gasztroenterológusa. A haspuffadás, hasfájás leggyakrabban a helytelen táplálkozási és életmódbeli szokásokra vezethető vissza, de sok esetben ilyen jellegű panaszokat sokszor nem organikus, tehát szervi ok, hanem az úgynevezett funkcionális eltérések csoportjába sorolható, alkattól, környezeti tényezőktől (stressz) függő, irritábilis bél szindróma okozhatja. "Ennek kezelése tüneti terápiát (göcsoldás, fájdalomcsillapítás, diéta) jelent, de a pszichés vezetés és lelki problémák feltárása is fontos. Hasonló panaszok hátterében laktóz vagy egyéb táplálék összetevővel szembeni érzékenység, de gluténérzékenység (lisztérzékenység) is állhat. Kiemelten fontos ismerni a beteg egyéni-, és családi kórtörténetét, a pontos kórelőzményt, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezhessük, és történjenek felesleges, túlzó, a betegségtudatot mélyítő vizsgálatok” – mondja Dr. Szőnyi Mihály. Ha bármilyen kellemetlenséget tapasztalunk, gasztroenterológushoz kell fordulni, aki a fenti kritériumok alapján, megfelelő gondossággal és körültekintéssel határozza meg a szükséges lépéseket: vizsgálatokat, diétát, gyógyszeres terápiát és pszichés vezetés megszervezését, menedzselését. Vezessen étkezési naplót! A vizsgálattól egyáltalán nem kell tartani a szakorvos kérdéseket tesz fel, hogy megismerje az egyéni és családi kórelőzményt, a panaszok kezdetét, és napszakkal, évszakkal való összefüggését. Kérheti étkezési napló vezetését, és beszámolót az eddigi terápia hatékonyságáról. "Amennyiben a haspuffadás tüneteit tapasztalja, kezdjen saját étkezési napló vezetésébe. Azoknál, akik visszatérő a probléma, ajánlott tejmentes diéta tartása, valamint a rendszeres, napi többszöri, kis mennyiségű étkezés. Jelentős szerepe van a megfelelő mennyiségű, folyadékfogyasztásnak, a puffasztó ételek, mint például a karalábé, a káposzta vagy a bab kerülésének. Az úgynevezett pektinek (finom rostok) diétába építését is javaslom.” Leggyakrabban irritábilis bél szindrómát diagnosztizálnak, táplálkozási és életmódbeli problémákra vezethetők vissza a tünetek, ezért először általában a beteg étkezési szokásait tekintik át, majd változtatják meg. Mivel a puffadás és a kellemetlen teltségérzés hátterében többféle életmódbeli és táplálkozási hiba, illetve gasztroenterológiai elváltozás állhat, a kezelés minden esetben a kiváltó októl függ, amit érdemes mielőbb kideríteni. Forrás: Budai Magánorvosi Centrum, purecom Kép: Pinterest
A 22 éves Fekete Áron, a dán Dania Academy, University of Applied Sciences (Alkalmazott Tudományok Egyetemén) végzett Automotive Management (Autóipari Menedzsment) szakon, megosztja történetét a külföldi továbbtanulásról, sikerről és arról, hogy ez miként járult hozzá álmai eléréséhez.
Folytatódnak ingyenes szombati foglalkozásaink! A csepeli Játszóházban zajló ingyenes foglalkozásokra várjuk az érdeklődő gyermekeket és szüleiket. A foglalkozások 2017. december végéig tartanak.
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.
Jazzliget címmel koncertsorozat indul pénteken a főváros XVI. kerületében, a Corvin Művelődési Ház-Erzsébetligeti Színházban. A jazzy stílus kedvelőit középpontba állító széria első három fellépője a Patché, a Tóth Evelyn Trió és a Berki Tamás Trió lesz.
40 évvel ezelőtt Ilse Tutt német táncpedagógus 80 éves anyósa kérésére dolgozta ki a szenior örömtánc módszerét az idősebb korosztály számára alkalmas lépéseket, koreográfiákat alkalmazva, amelyben nincsenek akrobatikus elemek, hirtelen mozdulatok. Ez a tánc nem azonos a szenior társastánccal, nem szükséges hozzá partner és előzetes tánctudás sem.
A malária szinte a fél világon jelen van, a betegség 91 országban szedi áldozatait. A WHO adatai alapján 212 millió megbetegedés, és 400 ezer feletti haláleset fordul elő évente a Földön. Ha egzotikus utat tervez a következő időszakban, mindenképp tájékozódjon, ebben aktualizált térképek és szakképzett orvosok lehetnek segítségére! Visszatérő láz esetén mindig gondoljunk arra az utazást követően, hogy esetleg fertőződtünk, az időben elkezdett, megfelelő kezeléssel elkerülhetjük a betegség komoly következményeit – hívja fel a figyelmet Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosa.
2017. november 11-én újra megrendezésre kerül a Lelki Egészség Éjszakája.
A FSZEK Havanna-lakótelepi Könyvtára októberben három, novemberben és decemberben egy-egy izgalmas szórakoztató programmal várja az érdeklődőket.

Álláshirdetések - Budapest és környéke

 • Alap
 • Cím szerint
 • Dátum szerint
 • Véletlenszerűen
>>> MÉG TÖBB BETÖLTÉSE (SHIFT+kattintás: összes betöltése) Összes betöltése

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3

Ingyenes apróhirdetések

segédmunkás
( / Állás)

segédmunkás

Művezető mélyépítési osztályra
( / Állás)

Művezető mélyépítési osztályra

Termelésszervező
( / Állás)

Termelésszervező

Teremgarázshelyem kiadó 15.000Ft/hó, Fáy utca 73!
(Ingatlan / Iroda, raktár, tároló, garázs)

Teremgarázshelyem kiadó 15.000Ft/hó, Fáy utca 73!

Teremgarázshelyem kiadó 15.000Ft/hó, Fáy utca 73!
(Ingatlan / Iroda, raktár, tároló, garázs)

Teremgarázshelyem kiadó 15.000Ft/hó, Fáy utca 73!

Könyvajánló

 • Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot! >>>
 • Matematika felvételire

  Matematika felvételire

  Ezt a könyvet felvételire készülő 8.–os tanulóknak írtam. Átveszi az egész elméletet nyolcadik osztály végéig és sok megoldott feladatot és példát bemutatat. >>>
 • Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Ez a könyvem főleg 10., 11. és 12. osztályos középiskolásoknak szól, de más is használhatja aki komolyan érdeklődik a matematika iránt és szeretne nehezebb feladatokat megoldani matematikából. >>>
 • Analízis érthetően

  Analízis érthetően

  A könyv az egyváltozós matematikai analízist mutatja be érthetően. >>>
 • Matek Mentor

  Matek Mentor

  Jobb matekos lesz a gyereke : Könyvek tabletra, számítógépre és okostelefonra. >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó