Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Fueling_Car

 

 

Az olajárak alakulása miatt április elsejétől csökkenhet az üzemanyagok jövedéki adója, így egy tankolás akár több száz forinttal is kevesebbe kerülhet néhány hét múlva. A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint az év második felében visszatérhet majd a magasabb adómérték.

Január elseje óta a Brent olajfajta határidős hordónkénti árának eddigi átlaga 54,8 dollár, azaz a második negyedévben nagy valószínűséggel csökkenni fog az üzemanyagok jövedéki adója – mondta a Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olajipari elemzője.

Egy tavaly elfogadott törvénymódosítás ugyanis a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedékiadó-mértékét a Brent kőolajfajta világpiaci árához kötötte: ha a hordónkénti világpiaci ár negyedéves átlaga 50 dollár alá süllyed, a benzin és a petróleum adója literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedik; ha azonban 50 dollár fölé megy a világpiaci átlagár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre.

Az értékek nettóban – a 27 százalékos áfa nélkül – értendők, azaz, ha 50 dollár felett marad az átlagár, áprilistól a benzin ára 6,35, míg a gázolajé 12,7 forinttal csökkenhet. A benzin esetében literenként 125 forint, míg a gázolajnál literenként 120,35 forint az adó mértéke. Pletser Tamás szerint az olajárhoz kötött magasabb jövedéki adó negyedévente körülbelül 5 milliárd forintot tesz hozzá a költségvetés adóbevételeihez.

A világpiaci árhoz kötött adómértékek negyedévente módosulhatnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a következő negyedévtől érvényes adómértéket március 22-ig teszi közzé honlapján – a tavalyi harmadik negyedévben 46,55 dollár, míg a negyedik negyedévben 49,76 dollár volt a NAV által közölt átlagár.

Olajpiaci elemzők szerint az első negyedévre vonatkozó átlagár 50 dollár felett lesz, ezért áprilistól csökkenhet az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó. Így egy 50 literes tankolás a benzin esetében 318 forinttal, míg a gázolaj esetében 635 forinttal lehet olcsóbb.

A jelenlegi hazai üzemanyagárak valamivel több mint felét az adók teszik ki, körülbelül a harmadát a termelői ár, míg a nagy- és kiskereskedelmi árrés körülbelül a tizedét.

Az olajárak alakulása mellett a dollár árfolyama is hatással van a benzinárra: miután az olajárakat amerikai dollárban jegyzik, ha hozzá képest gyengül a forint, akkor a hazai üzemanyagárak nőnek.

Pletser Tamás szerint rövid távon a Brent árfolyama 50 dollár alá mehet, ám a harmadik negyedévben – ha meghosszabbítják a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének kitermelést csökkentő megállapodását – ismét 50 fölé emelkedhet az árfolyam, ami az év végén szerinte 50–60 dollár között mozoghat.

„A következő egy-két hónapban alacsonyabb árakat látunk majd a benzinkutakon, míg a harmadik negyedév során visszamegyünk majd arra a szintre, ahol január–februárban voltunk” – mondta az Erste elemzője.

Kovács Bálint, az Equilor szakértője is arra számít, hogy „ez az extra adótétel lekerül a következő negyedévben” az üzemanyagok áráról. Kiemelte, hogy ebben a negyedévben csak az elmúlt hetekben kezdett 50 dollár közelébe ereszkedni a Brent árfolyama. Úgy véli, hogy az elkövetkező időszakban 48 és 55 dollár között fog mozogni az olajár. Ha gyengülne a dollár, és az OPEC is meghosszabbítja a júniusig tartó kitermeléscsökkentő programját, akkor szerinte is újra emelkedhetnek majd az olajárak.

 

Ossza meg az információt:

A Budapest rovat további hírei

A kormány megkönnyíti a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kapcsolatos ügyintézést - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Ferencváros Önkormányzatának programsorozata a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 17-től 22-ig. Minden program ingyenes!
A San Francisco-i kortárs balett-társulat, az Alonzo King Lines Ballet lesz a díszvendége az idei Budapest Táncfesztiválnak, amelyet február 20. és március 1. között rendeznek meg a fővárosban.
Magyarországon hozzávetőleg évente 200 000 pár küzd meddőségi problémával, az utóbbi évtizedekben folyamatosan nő a gyermektelenek száma. Ez egyrészt a nők egyre idősebb korban történő gyermekvállalásának tudható be, de a lakosság termékenységi állapota is fokozatos romlik. A meddőség sajnos növekvő tendenciát mutat, itthon ráadásul az átlagosnál is nagyobb a probléma – hívja fel a figyelmet Nagy Melinda embriológus, a Budai Magánorvosi Centrum szakembere.
A kereszténység megújulásának lehetőségeiről zajlott az eszmecsere.
Jó eséllyel belátható időn belül már csak a tankönyvekből ismerjük ezt a hólyagos, nagyon gyakori fertőző betegséget, amit csaknem biztosan megkapunk, ha közelünkben valaki érintett és mi nem vagyunk védettek.
2018. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.
Marék Veronika 80. születésnapja alkalmából életmű-kiállítás nyílt vasárnap a budapesti Projekt Galériában. A tárlaton a művész mesekönyv-illusztrációi mellett megjelennek a jól ismert mesehősöket ábrázoló tárgyak is.
Két kerületi helyszínen szervez véradást a Magyar Vöröskereszt november 21-én.
A haspuffadás, a hasi görcsök és a fájdalmak esetében sokszor nem szervi, hanem organikus okok állnak a háttérben.

Budapesti állások

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres
( / Állás)

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres
2018.01.09

Pénzügyi-számviteli munkatársat keres
( / Állás)

noimage
2018.01.08

Segítsünk egymáson
( / Állás)

noimage
2017.12.27

Árufeltöltőt és eladót keresünk
( / Állás)

Árufeltöltőt és eladót keresünk
2017.12.12

Árufeltöltőt keresünk
( / Állás)

Árufeltöltőt keresünk
2017.12.05

Megváltozott munkaképességű takarító kollégát keresünk
( / Állás)

Megváltozott munkaképességű takarító kollégát keresünk
2017.11.27

segédmunkás
( / Állás)

segédmunkás
2017.11.23

Művezető mélyépítési osztályra
( / Állás)

Művezető mélyépítési osztályra
2017.11.23

Termelésszervező
( / Állás)

Termelésszervező
2017.11.23

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3

Ingyenes apróhirdetések

Laminált padló , Padlószőnyeg lerakás
(Otthon, háztartás / Lakáskiegészítők)

Laminált padló , Padlószőnyeg lerakás

Iroda helyiség kiadó
(Ingatlan / Albérlet)

noimage

Aszfaltozás útépítés
(Otthon, háztartás / Építőanyag)

noimage

Aszfaltozás útépítés
(Otthon, háztartás / Építőanyag)

noimage

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres
( / Állás)

Solymári vendéglő csapata munkatársakat keres

Könyvajánló

 • Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot! >>>
 • Matematika felvételire

  Matematika felvételire

  Ezt a könyvet felvételire készülő 8.–os tanulóknak írtam. Átveszi az egész elméletet nyolcadik osztály végéig és sok megoldott feladatot és példát bemutatat. >>>
 • Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Ez a könyvem főleg 10., 11. és 12. osztályos középiskolásoknak szól, de más is használhatja aki komolyan érdeklődik a matematika iránt és szeretne nehezebb feladatokat megoldani matematikából. >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó